Vitare tänder - både effektivt och skonsamt
Tandblekning är ett enkelt och snabbt sätt att åstadkomma en färgförändring av tänderna. Det finns en uppsjö olika preparat på marknaden, där både effektivitet och skonsamhet varierar. För att trygghet skall garanteras rekommenderas man som patient alltid att initialt ta kontakt med en tandvårdsaktör för att diskutera huruvida blekning är lämpligt för just dig, och sedan vilka metoder respektive vilka preparat som är lämpliga att använda. Generellt sett finns två olika behandlingsmetoder; tandblekning på klinik respektive tandblekning hemma i skenor. Båda metoder erhåller i regel ett likvärdigt resultat.
Tandblekning är en kemisk process där en gel bestående av karbamidperoxid används. Denna bryts i blekningsprocessen ned till fritt syre som i sin tur tränger in i tanden och bleker dess beståndsdelar. Strukturen och kvaliteten på tanden påverkas inte om adekvata och beprövade material används, där det viktigaste är att produkten i fråga har en högt vatteninnehåll för att ej torka ut tanden som bleks.
Friska förhållanden krävs
Resultaten varierar något
Hur länge resultatet sedan varar beror på hur väl du sköter dina munvårdsrutiner samt i vilken utsträckning du utsätter dina tänder för missfärgande produkter. Se nedanstående lista för exempel. Under de kommande tre dygnen efter en avslutad tandblekning är det mycket viktigt att undvika dessa. I generella drag brukar man dock tala om resultatet av en tandblekning varar i ca 2-3 år, varpå man därefter ofta bör komplettera behandlingen i någon utsträckning.
Exempel på missfärgande substanser
- Snus och cigaretter
- Kaffe och te
- Rödvin
- Curry och gurkmeja
- Balsamvinäger och soja
- Tomatsås och ketchup
- Bär i starka färger, exempelvis blåbär
- Citrusfrukter resp granatäpple och ananas
- Mörkgröna blad såsom t.ex. spenat
- Röda grönsaker såsom t.ex. rödbeta och tomat
- Generellt sura drycker och livsmedel